keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Tarinoita vuodelta 2013

Vuosi 2013 meni nopeasti.

Kamut on yksi lempisarjakuviani. Kuva täältä.

Tammikuussa opin pitämään hiihdosta. Kokeilin perinteisen tyylin hiihtoa ensimmäisen kerran 25 vuoteen. Managerikin osti sukset ja opeteltiin yhdessä hiihtämään.


Ooh mikä hiihtosää!
Sain Pirkkahallin juoksutreeneissä ahaa-elämyksen siitä, miten käsiä pitäisi juostessa käyttää (ahaa-elämys tuli joo, mutta opettelen sitä edelleenkin :).

Helmikuussa hiihdin, hiihdin ja hiihdin. Tein yhden itselleni ennätyspitkän viiden tunnin lenkinkin. Hiihtosykkeet alenivat. Juoksua tuli ennätyksellisen vähän: 2 ja puoli tuntia koko helmikuussa.

Maaliskuussa oli Pirkan hiihto, 45 kilometriä. Yöllä oli kunnon lumimyteri ja ladut olivat aikamoista puuroa. Ei luistoa. Hapotusta oli havaittavissa jo alkumatkasta... Kaaduin 2 kertaa, toinen kerta oli maalisuoralla. Hiihtoon kului aikaa 4 tuntia 13 minuuttia, 3 minuuttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Olosuhteet huomioonottaen suoritus oli siis minulle hyvä.

Maaliskuun lopulla pääsiäisenä olin Triathlonliiton leirillä. Siellä avasin maantiepyöräkauden 29.3. Oli vielä vähän liukastakin, hui. Uintitreenit leirillä tein nuorten kanssa ja olin kovilla. Niskakin oli viikkotolkulla jumissa sen koitoksen jälkeen. Selvisi ainakin, että otan happea huonolla tekniikalla :)

GoExpo-messuilta hankin On Running Cloudsurfer-tossut. Ne ovat osoittautuneet parhaiksi ikinä! Samalla reissulla Manageri voitti ruletista osallistumisen Forssan Suvi-illan kympille.

Maaliskuussa vaihdoin elämäni ensimmäistä kertaa itse omin pikku kätösin sisäkumin pyörään. Tuskanhiki otsalla.


Pakkohan se on oppia.
Huhtikuussa tein viimeisen hiihtolenkin 9.4. ja talven hiihtokilometreiksi tuli 500. Tai niin luulin siinä vaiheessa, en vielä tiennyt päätyväni talvitriathlonin SM-kisoihin. 

Huhtikuun puolessavälissä oli ensimmäinen harkkakisa, maastoduathlon: juoksu 3,5 km - pyörä 9 km - juoksu 3,5 km. Olin neljäs (kisassa oli neljä osanottajaa...). Juoksu kulki kyllä sillä kertaa hyvin, oikein itsekin yllätyin.

Huhtikuun lopulla oli talvitriathlonin SM-kisat. Juoksua 4 km, pyörää maastossa (minulla maastokokemus on nolla!) 10 km, hiihtoa putkessa 6,25 km. Sijoitus kirkkaasti viimeinen ajalla 01:21. SM-nelonen kuitenkin, koska osanottajia oli neljä :D Kisa oli kyllä jälkikäteen mietittynä yksi hauskimmista missä olen ollut. 


Tämä on vaihtopaikka.
Huhtikuun lopussa oli toinenkin harkkaduathlon, silloin pääsi jo ajamaan maantiepyörällä. Sekin kisa meni hyvin.


Pyhäjärvestä lähti jäät 29.4.
Toukokuussa oli harkkatempokisa, pyörällä täysillä 38 kilsaa. Se on aina ihan kamalaa, ja olin tehnyt tunnin juoksutreenin siihen alle. Sijoitus taas viimeinen, aika 1:20.

Toukokuussa alkoivat ongelmat juostessa. Yhdellä pitkällä lenkillä alkoi lonkan sivusta juilia. Sitä vaivaa parantelen edelleen, SI-nivel klonksuttelee välillä muualla kuin missä pitäisi, tavoitteena olisi saada pysymään se paikoillaan. Tuolloin tosin en vielä tiennyt, mistä vaiva johtuu. 

Kolmas harkkaduathlon oli myös toukokuussa. Ensimmäistä kertaa onnistuin juoksemaan Sarpatissa reitin 17 minuutilla alkavaan aikaan (17:54). Pyöräaikakin oli oma paras (18:10).

Lonkkavaivasta johtuen pyöräilin toukokuussa paljon, yhteensä 420 kilometriä. Huomasin myös, että pyörä kulkee paremmin kuin ennen. Osallistuin syklolla Kaupin Kanuunoitten Tour de Tampereen 50 kilometrin maisematouriin. 

Vappuna 2013 oli viileähköä, mutta aurinkoista.
Vaivasta huolimatta juoksin ennätyksiä. Osallistuin elämäni toiselle puolimaratonille, Eden Runiin. Juoksu sujui aikaan 1:48:31. Voitinkin kisan, (osanottajia ei ollut kovin monta) ja sain palkinnoksi kompressiosukat.


Toukokuussa omenapuu kukki.
Seuraavana päivänä juoksin Nokian kympin aikaan 00:51:34. Virallista ajanottoa ei ollut, enkä ole ihan varman reitin pituudestakaan kuinka tarkkaan on mitattu, mutta oman kellon mukaan näin. Lonkka tuntui kummassakin juoksussa välillä, välillä ei.


Lähtiskö juoksemaan Nokian kympin vai paistattelisinkö vaan tässä. Lähdin juoksemaan.
Kesäkuussa oli ensimmäinen triathlonharkkakisa, tuli heti oma reittiennätys, 0:43:53. Yllätys oli se, että kisa meni tasaisesti ilman mitään mokailuja :) 

Pirkan pyöräily meni myös ennätysaikaan, ajoaika oli 4:26 (kaksi taukoa mukana kokonaisaika 4:46). Sää oli hieno ja seura hyvää.


Iloisiä pyöräilijöitä, 134 kilometriä takana.
Kesäkuussa olin maastopyöräyhteislenkillä. Olin pulassa koska en osaa lajia yhtään ja polut olivat vaikeita. Juoksentelin pyörä kainalossa pitkin polkuja, hyvä treeni niinkin tulee. 

Toisessa triathlonharkkakisassa pyörä kulki ennätysvauhtia, vauhti oli jo hippasen päälle 30 kilsaa tunnissa. Uusi reittiennätys 0:43:22 - 31 sekunnin parannus.

Kesäkuussa päivitin välineitä: Suunnon Ambit 2S -sykemittari ja Sellen Lady Gel Flow -satula. 

Lonkan vika löytyi, sitä laiteltiin paikoilleen ja aloin käymään akupunktiossa. Kovasti huolestuttanut vaiva alkoi heti hellittää. Juhannuksena tuuletin, kun juoksin 6 kilometriä kivutta! Kesäkuun lopulla aloin pitkästä aikaa noudattaa ihan oikeaa treeniohjelmaa, jotta olisin huippuvireessä puolimatkalla Joroisilla. Avovesiuinnissa tapahtui oivallus hengityksessä, tajusin myös puhaltaa happea keuhkoista ulos ja uinti helpottui kovasti. Uskalsin ensimmäistä kertaa uida Vihnuksella kauimmaiselle poijulle 750 metrin lenkin.


Juhannuksena käytiin Näsinneulassa.
Kesäkuussa tein elämäni pisimmän treenin puolimatkaa varten. Se meni todella hyvin ja antoi uskoa siihen, että selviydyn.

Olin huoltojoukoissa Forssan suvi-illan juoksussa, Manageri juoksi kympin. Olin ylpeä!


Vorssasa suvi-iltana.
Heinäkuussa olin Aqua Plussan avovesiuintikurssilla. Se oli hyvä juttu, toi varmuutta avovesiuintiin.

Toimin ystävien juoksutekniikkavalmentajana. Palkitsevaa oli nähdä, miten muutamalla treenillä tekniikka parani ja juoksu kulki paremmin.

Kisasin Voimarinteellä sprintissä. Kisa meni hyvin, ainahan sitä pientä säätöä ja sattumuksia on, esimerkiksi triathlonpuvun vetoketju oli märkäpuvun vetoketjun välissä enkä saanut märkäpukua itse auki, mutta näistäkin selvittiin.


Riippilänjärvi Sastamalassa. Triathlonisteja vedessä.
Seuraavana päivänä olin Voimarinteellä huoltamassa puolimatkalla pyöräosuudella. Suosittelen kaikille kisaajille talkoohommien kokeilua, siinä näkee kisaa ihan eri kantilta.


Valmiina huoltopisteellä. Koskahan niitä pyöräilijöitä alkaa tulla?
Heinäkuussa oli kolmas triathlonharkkakisa. Kisa meni välillä kovaa ja välillä fiilistellen, se oli yksi valmistava harjoitus muutaman päivän päästä olevaan puolimatkaan. Kulki hyvin, kokonaisaika vain puolisen minuuttia hitaampi kuin oma reittiennätys.

20.7.2013 oli suuri ja mahtava päivä, ensimmäinen triathlonin puolimatka Joroisilla! Uinti kamalassa aallokossa, pyörä kulki yllättävän hyvin ja juoksu ei sitten kulkenutkaan. Loppuaika 6:10:41. Kuuden tunnin alitus jäi hampaankoloon.


Kisassa ollaan!
Kisan jälkeen tehtiin ihana lomamatka Alpeille. Siellä ei treenattu hiki päässä, vaan vaelleltiin ja nautittiin!


Ihastuttavassa Berchtesgadenissa vaeltamassa.
Elokuussa heti reissun jälkeen palasin takaisin triathlonin pariin: työpaikan triathlonkisa (sprintti: uinti 300m - pyörä 22 km - juoksu 4 km). Sekin meni ihan kivasti vaikka en pariin viikkoon ollut juuri mitään treenannutkaan. Hyvä kun osasin enää avovedessä uidakaan! 


Elokuussa rakennettiin uusi laituri.
Kesän viimeinen harkkakisatriathlon meni suurinpiirtein samaan aikaan kuin kaikki muutkin harkkakisat.

Syyskuussa oli paljon juoksujuttuja:
-Varalan vartti 11,5 km  0:57:20
-Ruisrääkki puolimaraton 1:48:40
-Suomensaaren juoksu 6 km 0:27:52
Nautin suunnattomasti juoksemisesta!

Lokakuussa oli Pirkan hölkkä. Suosikkijuoksuni! Maastossa 33 kilometriä syksyisessä säässä, ihan huippua. Juoksin hölkän aikaan 3:09 ja tein viime vuoteen 14 minuutin parannuksen.


Kippistä vaan kaikille kivoille juoksuille!
Hölkän jälkeen vietin ylimenokautta, treenasin todella vähän ja nautiskelin ihanista syyspäivistä.


Lempivuodenaika.


Elämäni ensimmäistä kertaa sienestämässä.

Marraskuussa olin taas lomalla: reissattiin jenkkilään ystävien luokse. Samalla reissulla juhlittiin 1-vuotishääpäivää.


Vermontissa oli lunta.
Loman jälkeen osallistuin Jarmo Hastin triathlonleirille Nokialla. Paljon treeniä mukavassa seurassa.


Leirillä uitiin paljon.
Joulukuussa satoi lunta, ehdin hiihtää yhden kympin lenkin ja sitten lumi suli pois. 


Lunta ja myrskyn kaatama puu.
Lumesta innostuneena hankittiin Managerin kanssa Icebug-nastalenkkarit. Kyllä kelpasi juosta! Osallistuin Triathlonteam226:n järjestämään joulujuoksuun.


Paljon tonttuja juoksemassa.


Tällainen hiihtokeli oli itsenäisyyspäivän tienoilla.
Loppuvuonna innostuin pitkästä aikaa neulomisesta ja tein kaikenlaista.Olipahan mukava vuosi. Treeniä tuli yhteensä 430 tuntia. Ennätyksiä on tullut ja kehitystä on tapahtunut.


Juoksua olen näköjään reenannut eniten.
Kirjoitin vuosi sitten näin:
Periaatteessa en välitä mistään uudenvuodenlupauksista, mutta olkoon nyt tämän kerran: panostan lihashuoltoon, venyttelyyn ja nukkumiseen.

Samoilla jatketaan tästä eteenpäin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti