maanantai 6. tammikuuta 2014

Joogasta Pirkkahalliin

Aamulla kello herätti viideltä, aamukahvia ja aamupalaa ääntä kohti ja sitten kohti joogakoulua. Aamusadhana-tunti alkoi aamukuudelta.

Ensin tunnilla jaettiin vihot, joissa oli pitkä tarina gurmukhin kielellä (ikivanha kieli Intiasta). Se oli japji, sielun laulu. Se luettiin, tai oikeastaan laulettiin yhdessä. Tunnin vetäjä lauloi ja säesti monochord-nimisellä soittimella. Musiikki ja laulu oli kaunista (mutta yksitoikkoista). Koko homma oli kyllä vähän hämmentävää. Oli vaikea keskittyä kun gurmukhin kieli oli kuin hepreaa. Vihkosen lopusta löysin ääntämisohjeet, niiden parissa kielitieteilijällä hetki menikin, olivat mielenkiintoisia. Älyttömän pitkään se japji kesti. Vähän häröä.


Kuva loppiaiselta 2010 - silloin oli lunta!
Sen jälkeen alkoi joogaosuus. Silmät pidettiin kiinni (katse piti kyllä kohdistaa "kolmanteen silmään" eli otsaan). Ensin tehtiin pari lämmittelyliikettä, tuulimylly ja selän kiertoja. Sitten tehtiin varsinainen kriya eli asentosarja. Kriyat ovat eri tunneilla erilaisia ja kohdistuvat eri paikkoihin. En kertakaikkiaan muista mihin tämän päivän kriya tähtäsi - en tainnut olla vielä kunnolla aamulla edes herännyt. Se saattoi olla yhtälaikka luovuuden lisäämiseen kuin selän parantamiseksi - ei mitään muistikuvaa :)

Harjoiteltiin tulihengitystä. Tulihengitys tapahtuu nenän kautta, uloshengityksellä vedettiin pallea sisään. Aamun paras osuus olikin nämä joogahommat! Aloitettiin jollain asanalla, joka aukoi tehokkaasti lonkankoukistajaa. Avattiin juurilukko (eli jännitettiin lantionpohjan lihaksia) moneen kertaan. Siitä energia kuulemma vapautuu.

Lopuksi rentouduttiin lämpimän peiton alla 5-10 minuuttia. Rentoutumisen jälkeen oli pieni tauko, sai käydä vessassa tai hakea teetä. 


Toivossa on hyvä elää, laitan lumikuvia tänne josko sitä vihdoin sataisi tänäkin vuonna.
Sitten alkoi laulumeditaatio (lähtökohtaisesti jo epäilin tätä, mutta halusin silti mennä avoimin mielin katsomaan millaista se on). Mantroja oli ehkä jotain 7 kappaletta, saatiin moniste jossa oli mantran sanat ja kerrottiin mihin se vaikuttaa. Yksi mantra oli esimerkiksi tällainen: Ek Ong Kar Sat Nam Siri Wahe Guru (ei mitään käsitystä mitä se edes tarkoittaa). Sitä toistettiin 7 minuuttia risti-istunnassa istuen, kämmenselät reisiä vasten, peukalon ja etusormen päät toisiaan koskettaen. Oikeasti? Kyllä! Pisin mantra oli 22 minuuttia, sen ajan piti istua vasemman jalan kantapään päällä, oikea jalka oli koukussa vartalon edessä polvi ylöspäin, jalkapohja lattiassa. Kädet rukousasennossa edessä. Jos haluat että jalkasi puutuu, tee näin. Lopuksi laulettiin aurinkolaulu, se oli englanniksi joten sen sentään ymmärsi. Ensikertalainen oli ihmeissään.

Kaiken tämän jälkeen syötiin yhteinen aamupala. Olipahan kokemus!

Jooga ja meditaatio kiinnostaa edelleen, mutta minulle riittää sellainen ihan ei-niin-henkinen-jooga, tänään oli vähän turhan henkistä. Meditaatio saisi mieluummin olla ilman mitään mantrojen pölinää ja musiikkia. Tänään kyllä mennessäni jo tiesin, että jotain ekstriimiä on tiedossa - halusin kuitenkin kokeilla. Seuraavaksi kokeilen ihan tavallista perusjoogaa ja jotain muuta rentoutusta tai meditaatiota. Ei lauluja, ei musiikkia kiitos.

Mutta eipähän mistään mitään tiedä ellei kokeile!

Tänk gaad illansuussa oli Pirkkahallissa juoksua pyörää juoksua pyörää juoksua pyörää - en enää muista kuinka monta kertaa toistettiin. Huh, sellaisesta menosta kyllä pidän enemmän. Mitenkään joogaa väheksymättä - se olisi oikein hyvä tukilaji harrastukselle, kunhan se olisi vähemmän erikoista kuin tämänaamuinen. Pirkkahallissa aika kului kuin siivillä, 2 tuntia 20 minuuttia täyttä hikoilua, mahtavaa!


Tästä mää tykkään eniten!

3 kommenttia:

  1. Aikamoisessa hihhulijoogassa olet ollut. Onneks on varmaan "normaalimpiakin" joogia olemassa. =)

    VastaaPoista
  2. Joo, oli aikamoinen kokemus :) Hihhuloin nyt kuukauden ja testaan kaikki! Joo, suurin osa joogapaikoista on varmaan sellaisia tavallisempia.

    VastaaPoista
  3. Onhan sun kokeilulistalla myös astangajooga? Se tuntuu ainakin minusta todella hyvälle, eikä tartte laulella tai meditoida.

    VastaaPoista