sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Mungpapukeitto

Tässä on eilen tekemäni mung-papukeiton ohje.

Laitoin illalla mung-pavut yöksi veteen likoamaan. Aamulla laitoin ne siivilän kautta uuteen veteen ja keitin ohjeen mukaan 12 minuuttia. Nyt olivat pavut valmiina, sitten aloin googlailla reseptiä :) Maistoin keitettyjä mungpapuja pelkästään: hyvää, ihan kuin herneenversoa, maistui kovin vihreälle.


Tältä näyttävät liotetut ja keitetyt mung-pavut.
Löysin reseptin täältä. Pinch of Yum. Siellä oli paljon muutakin mielenkiintoista!


Ei kai näistä aineksista huonoa voisi syntyäkään?
Näin se meni: 
1 litra vettä
1 kasvisliemikuutio
Jotain... öö ehkä puolisen litraa papuja. Kuivana ennen keittämistä niitä oli ehkä reilu 200 grammaa.
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl raastettua inkivääriä
öljyä paistamiseen
2,5 dl kookosmaitoa
pinaattia

Liotin kasvisliemikuution veteen ja keittelin papuja (jotka oli siis liotettu ja jo kerran keitetty) vedessä puolisen tuntia. Ensin tuntui, että vettä on liikaa, mutta sitten se haihtui sopivaksi.


Papusoppa tuloillaan.
Sillä välin pilkoin sipulin ja valkosipulin, raastoin inkiväärin ja kuullottelin ne kookosöljyssä muutaman minuutin ajan. Niin että sipulit pehmenivät.

Lisäsin sipulit ja inkiväärin soppaan, keitin taas muutaman minuutin. Maistoin, oli muuten hyvää jo näinkin!

Viimeisenä lisäsin kookosmaidon ja pinaatin. Mietin soseuttaisinko keiton, mutta en tehnyt sitä tällä kertaa. Toimisi kyllä varmasti hyvin soseutettunakin. Keiton ulkonäkö oli kyllä parempi näin, kun siellä oli vihreitä sattumia joukossa.


Valmis mungpapukeitto.
Tätä voi varmasti varioida mielin määrin. Alkuperäisessä reseptissä oli lisätty myös currytahnaa. Ruoka voi olla keittomainen tai se voi sisältää vähemmän nestettä, jolloin sen lisukkeena voi tarjota vaikka riisiä. Ja kuten aikaisemmin sanoin, ilman kookosmaitoa ja pinaattia keitto myös toimi. Jos lihaa kaipaa niin tuohonhan voisi lisätä vaikka rapeaksi paistettua pekonia päälle.

Keitto oli siis todella hyvää! Manageri söi myös mielellään, sanoi että on hyvää ja terveellisen makuista.

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä. Tein oman version ilman valkosipulia ja mausteena inkiväärin lisäksi kurkumaa, korianterinsiemeniä, ihan ripaus kaardemummaa ja lopuksi vielä sitruunamehua. Pinaatin sijasta käytin kukkakaalia pieniksi kukinnoiksi pilkottuna. Kookosmaitoa kyllä, mutta sipulit ja mausteet kuullotin kyllä rypsiöljyssä. Meillä tykättiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa herkulliselta tuokin versio! Pitääkin taas pitkästä aikaa tehdä ruokaa mung-pavuista, ovat unohtuneet vähäksi aikaa.

      Poista