lauantai 17. tammikuuta 2015

Yrttipuutarha ja herätysvalo testissä

Minulla on kaksi uutta mieluista laitetta. Toisen toi joulupukki ja toisen voitin arvonnassa. 

Joulupukki toi yrttipuutarhan. Tykkään käyttää vihreää ruuanlaitossa mutta yrttien säilyttäminen on vähän haastavaa - varsinkin tähän aikaan vuodesta. Fiskarsin Kitchen Garden tuntuu toimivan, ruukkuyrtit säilyvät pidempään. Ennen olen pitänyt basilikan pöydällä huoneenlämmössä ja muut yrtit jääkaapissa mutta nyt pidän kaikkia puutarhassa.


Puutarhan keskellä on led-valo. Vihreä keidas, jossa on valo keskellä, on keittiössä kiva ja tunnelmallinen valonlähde.Yrtit voi laittaa yrttialustalle omissa muoviruukuissaan tai laitteen mukana tulevissa tukiruukuissa joissa on kapillaarimatot. Matto sääntelee veden kulkua yrtille niin että se ei kastu liikaa. Vähemmän vettä tarvitsevat yrtit kannattaa laittaa tukiruukkuihin ja janoiset yrtit suoraan yrttialustalle niin että juuret ovat vedessä.


Kitchen Garden on simppeli käyttää, yrtit vaan sisään ja lisää vettä tarpeen tullen. Puutarhassa on läpinäkyvä suojakupu joka suojaa yrttejä vedolta. Kuvussa on liukuovi, jonka kautta sadonkorjuu ja kastelu onnistuu. Kuvun sisällä ilman kosteus on huomattavasti suurempi kuin normaalin huoneilman kosteus.


Puutarhassa on asustellut tähän mennessä persiljaa, vesikrassia, basilikaa, herneenversoa ja vehnänorasta.

Persilja ja vesikrassi alkoivat reilun kahden viikon jälkeen kellastua eivätkä enää kasvaneet. Vesikrassin heitin pois mutta persiljan leikkasin lyhyeksi ja katson innostuuko se enää kasvamaan (epäilen, mutta testaan). Tavallista pidemmän ajan nämä kumpikin säilyivät, yli kaksi viikkoa. Normaalisti olen jo noin viikon päästä heittänyt ruipelot yrttiraukat pois. Joku lannoite olisi varmaan hyvä olla, tuskin kaupasta ostetuissa turveruukuissa on enää juuri mitään kasvua innostavaa ravinteita jäljellä.

Basilika sen sijaan tuntuu viihtyvän hyvin. Se on kasvanut jo yli pömpelin korkeuden. Herneenverso ja vehnänoras ovat tuoreempia hankintoja, niiden säilyvyydestä en vielä tiedä.

Toinen uusi vempele on herätyskello. Ei mikä tahansa vekkari, vaan Philipsin Wake up light -herätysvalo. Osallistuin Instagramissa Philipsin täydellisiä aamuja -kampanjaan. Toisin sanoen postasin alla olevan kuvan risuaidalla #täydellisiäaamuja, onni potkaisi ja voitin arvonnassa.

#täydellisiäaamuja

Herätysvalo on jo vanha tuttavuus, meillä on ollut jo monta vuotta käytössä Philipsin wake up lightin vanhempi malli. Se on ihan paras herättäjä, en mistään hinnasta enää luopuisi siitä. Lamppu valaistuu asteittain pikkuhiljaa itse asetettuun valotehoon asti puolen tunnin ajan ennen herätysaikaa. Herätysajan koittaessa alkaa soida joko linnun liverrys, käen kukunta tai valittu radiokanava. Minun ehdoton valintani on lintujen liverrykset ja käen kukunnat, en ota riskiä että radiosta tulee joku huono biisi silloin kun herään.Joskus kevätaikaan, kun linnut ovat innostuneet lauleskelemaan, olen luullut viikonloppuaamuna että olen vahingossa laittanut kellon herättämään vaikka ihan oikeat linnut ovat ulkona laulaneet.Valossa on kai jokin torkkutoimintokin, mutta siitä en tiedä mitään. En torkuta ikinä, en ymmärrä sitä ollenkaan. Nukun mieluummin niin pitkään kuin mahdollista ja sitten kun pitää herätä niin se tapahtuu kertakirpaisulla, väsytti tai ei. 

Valo on kyllä helpottanut aamuja. Hämärästi muistan ajan, kun kello pärähti aamulla soimaan pilkkopimeässä, siinä oli elimistö hetken aikaa melkoisessa shokkitilassa! Wake up lightin pehmeä valo valmistelee elimistöä heräämiseen. Useimmiten herään ja nousen jo ennen kuin linnut alkavat edes laulaa.Uudenmallinen Wake up light on pyöreä ja sievä. Vanha on pömpelinmallinen ja sekin on mielestäni vieläkin hieno vaikka on jo monta vuotta vanha. 

Käytän herätysvaloa myös ihan lukuvalona, valoteho riittää siihen hyvin.

Triathlonia harrastava testaaja antaa lämpimät suositukset kummallekin vekottimelle. Kitchen gardenista urheilija saa vitamiineja ja vihreyttä sapuskoihin, Wake up light taas tekee aamuheräämisestä miellyttävän. Linnunlaulun ja valon jälkeen kun lähtee pimeään aamuun lenkille niin aamu ei tunnukaan enää niin ikävältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti