sunnuntai 18. tammikuuta 2015

15 vinkkiä aloittelevalle hiihtäjälle

Tarkentaisinkohan vielä, että aloittelevalle luisteluhiihtäjälle. Nämä ohjeet olisin itse halunnut lukea silloin kun neljä vuotta sitten aloin miettiä että opettelisinko hiihtämään. Tiesin, että se on hyvä treenimuoto talvella, mutta silti mietitytti. En ollut koskaan hiihtänyt vapaalla tyylillä. Osaisinko, oppisinko ja tykkäisinkö. Vinkit ovat täysin subjektiivisia, mutta jos nämä ovat toimineet omalla kohdallani, uskon että voivat toimia jonkun muunkin kohdalla.

1. Välineet
Jos sinulla on 20 vuotta aikaa siitä, kun olet viimeksi hiihtänyt, älä vaan kaiva esiin niitä vanhoja hiihtimiä. Hanki uudet, juuri sinulle sopivat ja oikeankokoiset välineet. Välineillä on väliä. Välttämättä ei kannata ostaa niitä naapurin käyttämättä jääneitä suksia halvalla, luultavasti ne eivät ole sinulle sopivat. Mene urheiluliikkeeseen asiantuntijoiden palveltavaksi.

2. "En tykkää hiihtämisestä". 
No et varmaan, jos taustasi on sama kuin minulla, eli hiihdit viimeksi yläasteella pakosta huonoilla välineillä. Uskallan väittää, että hienompaa treenimuotoa saa hakea: raitista ilmaa luonnon rauhassa. Siinä neljän vuodenajan viehätys taitaa ollakin että tästä herkusta saa nauttia vain osan vuodesta. Olen edelleen aika huono hiihtäjä mutta se on silti yksi suosikkilajeistani. Olen oppinut pitämään hiihdosta kovasti, niin voit oppia sinäkin.

3. Perinteinen vai luistelu?
Jos et osaa voidella suksia ja haluat hiihtää vauhdikkaasti (eli haluat mennä siitä missä aita on matalin, koska et vielä tiedä viekö tämä harrastus sinut täysillä mukanaan) niin hanki luistelusukset. Niitä ei juurikaan tarvitse voidella. No, tarvitsee toki joskus, mutta niillä kyllä pääsee vaivattomasti kelillä kuin kelillä eikä aina tarvitse olla suksien pohjia hinkkaamassa. Ainakaan tällaisen amatööri-harrastelijahiihtäjän. Jos haluat hiihdellä hitaammin ja jos sinulla on kunnon autotalli jossa haluat viettää aikaa, siellä tilaa suksien voitelutelineelle ja haluat puuhastella eri keleissä eri voiteitten kanssa, osta ihmeessä perinteisen tyylin sukset. Luultavasti se voitelu menee kuitenkin pieleen, että älä sitten tule sanomaan että en kertonut.



4. Tekniikka
"En osaa hiihtää luistelusuksilla". En minäkään osannut. Tekniikka on täysin mahdollista opetella. Kannattaa hankkiutua opetukseen johonkin hiihtokouluun eikä hakata yksin päätä seinään.

5. Lihasvoima
Jos kaipaat reisiin lisää potkua (eli olet rimpulakinttu kuten minä), hanki luistelusukset. Kehittyy se voima.

6. Nöyryys
Ole nöyrä. Anna niitten pertsahiihtäjien painaa oikealta ohi. He ovat hiihtäneet paljon kauemmin kuin sinä, luultavasti koko ikänsä. Ei ole häpeä opetella hiihtämään, kaikki ovat joskus opetelleet.

7. Syke
Hiihdä aina sykkeillä, älä mittaa matkaa. Matkan mittaamisesta tulee vain paha mieli koska alussa vauhti on niin hidasta. Sinulle tärkeämpää on pitää sykkeet aisoissa, liian kovilla sykkeillä hiihtäjälle tulee sippaus ja noutaja. En suosittele kokeilemaan.

8. Matka
Kuten sanottu, älä laske hiihtokilometrejä. Tai voit toki laskea, mutta niihin ei kannata kiinnittää sen suurempaa huomiota. Tärkeämpää on se, että rasitus pysyy oikeanlaisena, eli hiihto ei ala rasittaa liikaa. Suunnittele treenisi ajallisesti ja sykkeitten mukaan, esimerkiksi tunnin hiihto, syke 130. Matkaksi tulee se mitä tulee.




9. Tauot
Koska sykkeet nousevat kuitenkin liikaa, pidä taukoja. Toisin sanoen pysähdy ja hyppää vaikka ladulta sivuun jos on paljon muita hiihtäjiä liikenteessä että et ole tiellä. Kaiva puhelin esiin ja tekstaa ja whatsappaile kavereitten kanssa, someta, ota selfieitä, mitä nyt ikinä keksit. Aika kuluu paremmin puhelimen kanssa pelatessa etkä lähde liian aikaisin liikkeelle. Muista kohta 6, älä välitä muista, anna mennä ohi vaan.

10. Ylämäet
Vaikka tuntuu pahalta niin muista että ylämäet ovat kehittäviä. Kunhan muistat pysähtyä ylämäen jälkeen tasaamaan sykkeen etkä jatka samantien matkaa verenmaku suussa. Minä pysähdyin alussa isommissa ylämäissä useampaan kertaan.

11. Alamäet
Alamäet on pelottavia, mutta kyllä niistä selviää. Jos olet samaa mieltä kuin minä että latu-ura on paholaisen keksintö, mene auraamalla. Minä en luota latu-uriin. Jos mäen alla on mutka ja siinä kohtaa latu rikki ja vauhtia on liikaa, olen isossa pulassa. Ei riitä taidot. Auraaminen rasittaa jalkoja enemmän ja on hitaampaa, mutta ihan käypä konsti siihen saakka kunnes uskallat laskea ladulla. Minulla kestää joka talvi tottua hetken aikaa, jossain vaiheessa alan kyllä (melkein) huoletta laskea tutuilla reiteillä alamäet ladulla.

12. Eväät
Pidä mukana juotavaa, energiapatukkaa, geeliä, rusinoita, suklaata. Hiihto on kokonaisvaltainen laji ja kuluttaa paljon energiaa. Tauoilla kannattaa somettamisen lisäksi myös napata jotain energiaa. Mieluusti jo ennen kuin olo alkaa olla väsynyt, silloin saattaa olla jo myöhäistä ja heikko olo iskee. Se on kamala tilanne hiihtoladulla kun sieltä pitäisi vielä kotiinkin jotenkin suoriutua.

13. Kuuma mehu ja munkki
Hiihdä pisteestä A pisteeseen B, niin että pisteessä B on avoinna oleva kahvila mistä saa mehua ja munkkia. Pysähdy, ota sukset pois jalasta ja mene sisälle ostamaan kuuma mehu ja munkki, istu alas ja nauti. Edellisten ylämäkien kärsimykset pyyhkiytyvät pois mielestä ja huomaat juttelevasi kanssahiihtäjien kanssa siitä, kuinka hieno laji hiihto on. Evästyksen jälkeen jaksat hyvin hiihtää takaisin lähtöpisteeseen A.



14. Hiihtoseura
Tämä on kaksipiippuinen juttu. Hiihtäminen on tosi kivaa hyvässä seurassa, pitkällä rauhallisella hiihtolenkillä ehtii juttelemaan kuulumiset ja parantamaan maailmaa. Mutta ihan aluksi opetteluvaiheessa saattaa olla viisaampaa hiihtää yksin - jos et ole ihan varma että hiihtoseura on samavauhtinen. Itse hiihdin pari ensimmäistä talvea yksikseni, koska oli parempi keskittyä sykkeisiin ja tekniikkaan kuin hullutella ja koittaa pysyä itseään parempien hiihtäjien perässä. Siinäkin saa vedettyä itsensä melko tyhjiin. Viimeksi tänään lähdin kahden hiihtäjäleidin kanssa liikenteeseen, mutta pian jättäydyin matkasta liian kovan vauhdin takia. Yksinkin on ihanaa hiihtää!

15. Älä vertaile
Älä vertaile itseäsi muihin, vaan opettele rauhassa. Älä myöskään vertaile omaa hiihto- ja juoksuvauhtiasi. Periaatteessahan sitä luulisi, että sitä hiihtää kovempaa kuin juoksee, mutta ei se mene niin. Tänään tein hiihto-juoksu -yhdistelmätreenin ja näköjään edelleen hiihdän hitaammin kuin juoksen.

Jos kun hiihto tuntuu alussa raskaalta, muista että hyvä treeni se on joka tapauksessa. Ulkoile ja nauti! 

4 kommenttia:

  1. Hiihto on kyllä mukavaa. Mää hiihdän perinteistä ja se on maastopyöräilyn kanssa mulle semmonen laji mitä en edes sen kummemmin halua opettelemalla opetella. Hiihtelen vaan tuntemusteni mukaan mukavalla mielellä. =) Jos joskus rikastun ja köyhtymästä lakkaan niin voisin ostaa myös luistelusukset.

    VastaaPoista
  2. Niin se on, mukavaa. Kyllä mä haluaisin perinteisen suksetkin, ehkä, joskus. On niin monta muuta rahareikää niitä ennen. Ja niitä pitäis sitten voidella =)

    VastaaPoista
  3. Heippa! Eka kerta ikinä, kun kommentoin tänne, mutta nyt on aihe mun sydäntä läheltä eli suksien voitelu!

    Ensinnäkin se ei ole niin vaikeaa, kuin pelotellaan. Mua opetti urheilukaupan myyjä ja ihan hyvin on mennyt. Tosin Finlandia-hiihtoon annoin ammattilaisen voidella sukset. Ja mulla ei ole autotallia. Olkkarin tai eteisen lattialla olen onnistunut sukseni voitelemaan sotkematta. Edes kissat eivät häiritse. :) Tosin mä en käytä liistereitä, vaan suojasäällä suosiolla joko luisteluhiidän tai en hiihdä.

    Ja jos se purkista voiteen hinkkaaminen suksen pohjaan on aivan liian haastavaa aikuiselle ihmiselle, niin aina on vaihtoehtoja: teipit tai nanosukset ainakin.

    Hyvä lista. Kuvaa erittäin hyvin meikäläisen vaparikokemuksia. Tosin mä en uskalla vieläkään lähteä edes hiihtämään paikkaan B. Mulle passaa ennemmin sellainen kilsan rundi, jota voi nitkuttaa ympäri niin monta kertaa kuin jaksaa - ja joka kohdasta voi kävellä autolle tai kotiin, jos alkaa ärsyttää liikaa tai kunto loppuu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiva kun kommentoit :)

      Ja vielä kivempaa on kuulla, että perinteisen tyylin suksien voitelu ei olekaan niin vaikeaa. Toisaalta, ei kai mikään ole kun asiaan vähän perehtyy... Kuten totesin, haluaisin hiihtää välillä perinteiselläkin tyylillä, se toisi vielä enemmän vaihtelua talviliikuntaan!

      Siihen paikkaan B pitää vaan olla riittävän lyhyt matka =)

      Poista