tiistai 4. marraskuuta 2014

Yö-rogaining Tampereella ja motivaatiovinkit naistenlehdessä

Taas on ilmoittauduttu. Tampereella järjestetään YÖ-rogaining ensi perjantaina 7.11.

Jos joku ei tiedä mitä on rogaining, niin minäpä kerron. Itse en vuosi sitten nimittäin vielä tainnut olla kuullutkaan koko sanaa. Tänään viimeksi fysioterapeuttini kysyi, että mitä se tarkoittaa, joten tämä ei varmasti ole kaikille tuttua puuhaa. Näin minä olen rogainingin ymmärtänyt, korjatkaahan viisaammat jos menee pieleen: 
Rogaining on suunnistusta, jossa mennään yhdessä joukkueen kanssa koko matka. Määräajassa pitää hakea mahdollisimman paljon rasteja, rasteilta saa pisteitä ja rastit ovat eriarvoisia. Joukkue suunnittelee itse, missä järjestyksessä ja mitä rasteja hakee. Se, joka saa eniten pisteitä, voittaa.  Käsittääkseni tämä ei ole kovin vakavamielistä. 

Siksi uskaltaudun mukaan, vaikka taidan olla jo ennenkin maininnut kehnoista olemattomista suunnistustaidoistani. Kesällä kävin iltarasteilla, mutta ymmärrys suunnistuksesta on edelleen heikko. Pidän kyllä todella paljon suunnistamisesta, se laskettakoon edukseni.

Yö-rogainingissa suunnistetaan ihan kirjaimellisesti yöllä. Perjantai-iltana klo 20 jaetaan kartat ja lähtö on klo 22 illalla. YÖ-rogaining kestää 8 tuntia, eli aamukuuteen mennessä on oltava maalissa.

Olen suunnistustaidoton ja iltauninen, mihin olen ryhtymässä? Tämän kaiken onneksi mahdollistaa joukkue - heikommillakin suunnistustaidoilla pärjää kun porukassa muut osaavat. Hieno laji! Olen tosin ilmoittanut joukkuekavereille, että minulla varmaan valot alkaa sammua muualtakin kuin otsalampusta siinä kolmen-neljän tunnin jälkeen :)

Kännykässä pitää olla QR-koodilukijasovellus, rastin koodi luetaan kännykällä ja leimaus kulkee reaaliajassa tulospalveluun. Mukavaa ja nykyaikaista - kunhan vaan puhelimen akku kestää. Omassa uudenkarheassa samsungissa akun kesto ainakin on todella huono.

Kisan varustelista on pelottavan pitkä. Järjestäjän sivuilta löytyvä lista on kyllä hyvä, en olisi itse keksinyt ottaa mukaan kaikkea tarpeellista.

Pakollisia varusteita on:
-tuulenpitävä takki - otan varmaankin Haltin tai Haglöfsin goretexin. Minulla on myös Haltin takin kanssa kuorihousut samaa vedenpitävää materiaalia. Hämmästyttävää ja ilahduttavaa huomata, että minullekin, entiselle en-urheile-ulkona-tyypille on näköjään kertynyt ihan kunnollisia varusteita.
-kuiva vaihtopaita - tämä voi olla kova juttu jossain vaiheessa.
-päähine - ohut pipo tai buffi.
-juomaa ja energiaa - juomareppu lienee käytännöllisin, pyydän Managerilta reppua lainaan. Mutta miten estää juomaletkun jäätyminen jos on pakkasta? Se pitäisi juotuaan kai jotenkin puhaltaa tyhjäksi? Energiaa mukaan, geelejä ja patukoita, rusinoita.
-lamppu (suositellaan otsalamppua) - otsalamppu löytyy, ihan tavallinen Petzlin pattereilla toimiva lamppu. Pitäisiköhän varapatterit ottaa mukaan ettei käy köpelösti.
-heijastin (kiinnitettynä reppuun tai takin selkään) - juoksuun tarkoitettu heijastinliivi käy hyvin.
-kapeakärkinen "permanent" tussi - Enpä muuten ole varma löytyykö omista kätköistä tällaista vai pitäneekö hankkia. Onneksi vielä ehtii.-
Varusteiden mietintää. Iloinen mieli vaikka
kaksin käsin tarvii pitää pipoa päässä kiinni!

Lisäksi jokaisella joukkueella on oltava
-varalamppu tai varaparistot / akut - No ne varaparistothan ajattelin ottaa mukaan.
-EA-pakkaus (ensiside, urheiluteippiä ja avaruuslakana) - minulta löytyy urheiluteippi, joukkueessa muilla jäsenillä on muut.
-kännykkä + riittävästi virtaa - riittävästi virtaa nykyajan älypuhelimissa, toivottavasti :) No, varakännykkäkin on.
-QR- tai NFC -ohjelmisto - juu on.
-varakännykkä (sammutettuna, jotta virtaa varmasti on hätätilanteessa) - löytyy.

Huh, sitten on vielä lista suositeltavista varusteista. Tämähän on monimutkaisempaa kuin triathlonkilpailuun lähteminen.
-reppu - juomareppu, jonne mahtuu vähän muutakin.
-kännykän vesitiivis kotelo / muutama minigrip-pussi - löytyy.
-yliviivauskyniä, viivotin, nuppineuloja, lankaa, alusta, taskulaskin (reitin suunnitteluun) - apua, nyt on otettava yhteys joukkuekavereihin, mutta eiköhän nämäkin saada kasaan.
-rahaa - toki, että saa kahvia ja pullaa sämpylää huoltsikalla.
-kuminauha numerolapun kiinnittämiseen, jos ei halua rei'ittää kuoritakkiaan :-) - no mutta kisanumerovyöhän löytyy kaapista kyllä.
-wc-paperi - ja se varmaan kannattaa laittaa kanssa pieneen minigrip-pussiin ettei ole valmiiksi märkää jos sataa.
-rakkolaastareita, vaseliinia, särkylääkettä - perusjuttuja, löytyy, kunhan muistaa pakata mukaan.

Viime hetken vinkki tuli äsken kokeneemmalta joukkuekaverilta: neopreenisukat! Ne voisivat olla kova juttu. 

Uudessa Kauneus ja Terveys -lehdessä minusta on pieni juttu, jossa kerron motivaatiovinkeistä yhdessä muitten liikuntabloggaajien kanssa. Endorfiinikoukussa-blogin Elina ja Elämää Venlan silmin -blogin Venla kirjoittavat myös, mikä motivoi liikkumaan ympäri vuoden.

Oma juttuni on otsikoitu hauskasti "innostu muista höyrähtäneistä", ja niinhän se tosiaan omalla kohdallani menee. Yörogainingiin lähden muitten innostuneitten kanssa (jotka ehkä saattoivat minua siihen jopa vähän yllyttää...). Kai sitä pitää aika höyrähtänyt olla jos haluaa suunnistaa yöllä pimeässä ja kylmässä monta tuntia? Sanoin myös, että "yhteistreenit ovat triathlonin suola", juu, kyllä se rogaining myös on yhteistreeni. Jännittävää on. Sääennustetta en uskalla enää katsoakaan, koska torstaille luvattiin lumisadetta. Perjantaina päivällä pitäisi sataa vettä ja yöllä taas ehkä pakkasta / lunta?

Piristävää lukemista pimeässä marraskuussa.

Juuri äsken YÖ-rogaining -tapahtuman Facebook-sivuille tuli juonipaljastus: kannattaa poiketa Niihaman ulkoilumajalle, siellä palvellaan suunnistajia ja sieltä saa ostaa tietenkin kahvia, teetä, kaakaota, mehua, kahvileipiä, täytettyjä ruisleipiä, höyrymakkaraa, riisipuuroa, glögiä ja vohveleita. Melkoinen vetonaula keskellä metsää!

2 kommenttia:

  1. Siis älyttömän siistiä!! :D Mä katoin tätä tapahtumaa, mutta tuntui vielä vähän liian kovalta ;) Mut loppiaisena mennään parini kanssa loppiaisrogainingiin, 8 tuntia, joista "vaan" neljä pimeällä! Sitä ootan jo kovasti ;)!!

    TSEMPPIÄ :)!

    VastaaPoista
  2. Onhan toi mullekin kova, mutta jos niitä vohveleita Niihaman majalla popsii, niin eiköhän sitä jokusen tunnin jaksa :)

    VastaaPoista