perjantai 14. marraskuuta 2014

Aamupala, se päivän tärkein ateria

Tänään on valtakunnallinen diabetespäivä. Syksyllä 2014 diabetesliiton teemana on ollut terveellinen aamupala:

Syksyllä 2014 kampanjoidaan kautta maailman terveellisen aamupalan puolesta: Go blue for breakfast. Tavoitteena on auttaa ehkäisemään tyypin 2 diabeteksen puhkeamista sekä diabeteksen lisäsairauksien kehittymistä.

Itse liputan aamupalan puolesta. Ilman sitä päivä ei lähde käyntiin ja jos jättää aamupalan väliin tai syö huonosti, siitä koituu seuraamuksia koko loppupäivälle. On enemmän nälkä ja tulee helpommin syötyä mitä sattuu mielitekojen mukaan. Usein minulla on aamulla heti nälkä, joten syöminen ei tuota vaikeuksia. Tykkään niin paljon aamupalasta, että huomasin ottaneeni siitä usein kuvia. Kuvathan kertovat enemmän kuin tuhat sanaa joten olkaa hyvä, tässä aamupalakuvia täynnä oleva postaus.Aamupalani on ollut hyvin samanlainen jo kaksi vuotta. Kaksi vuotta sitten kävin Optimal Performancen valmennuksessa ja niitä oppeja noudattelen edelleen. 

Normiaamupalalla on jokin proteiininlähde, rehuja ja vähän hyvää rasvaa. Hiilihydraattiakin nautin aamupalalla jos on kova treenipäivä tulossa. Aamutreenin jälkeen syön aina jotain hiilareita. Vettä pari lasia ja kahvia kuppi tai kaksi. Proteiininlähteenä käytän useimmiten kananmunaa sen helppouden vuoksi. Viikolla keitän kananmunat, viikonloppuna saatan paistaa, tehdä munakkaan tai jopa uppomunan jos olen oikein viitseliäs. Joskus käytän leikkelettä tai vaikka edelliseltä päivältä jäänyttä jauhelihaa proteiininlähteenä, mutta useimmiten se ei maistu aamulla minulle niin hyvin. Avokadosta saa hyviä rasvoja ja pidän sen mausta, siksi käytän sitä usein. Rasvanlähteinä käytän myös pähkinöitä tai kylmäpuristettua kookosöljyä.Olen syönytä tällaista aamupalaa jo kaksi vuotta, eikä kyllästytä yhtään. Entistä aamupalaani, leipää, en kaipaa enää yhtään. Proteiinipitoisemman aamupalan jälkeen olo on virkeämpi ja nälkä pysyy poissa.Värikkään ruuan syöminen on ihanaa ja piristävää! Kasviksien värit tuovat mielestäni pienta ekstraa ja piristystä aamuun. Kaunis ja kauniisti aseteltu ruoka on muutenkin elämys - sitä pitäisi harrastaa enemmänkin.  


Kananmunista tulee hauskoja
kun ne paistaa paprikaviipaleitten sisällä.

Tankkausaamupalat ja kisa-aamupalat ovat hiukan erilaisia: niissä on hiilihydraatteja ja kaikkea enemmän. Kisaa edeltävällä viikolla syön aamullakin puuroa ja lisäksi vaaleaa leipää. Vaaleaa leipää meillä ei normaalisti syödä, joten se tekee tankkausviikon aamupalasta erityisen :) Tampereen arinarievä on parasta, sitä ostetaan aina kun kisa on tulossa.


Tällaista aamupalaa nautin kisaviikolla.Berliinin maratonille mennessäni olin vähän huolissani, miten aamupala hoituu ulkomailla. Hyvinhän se hoitui, ennen kisaa suljin silmäni pekoneilta ja muilta maratonille vähemmän sopivilta aamupalaherkuilta. Vasta maratonin jälkeen nautin pekoni-bratwurstiaamupalan. Herkuttelu kuuluu hotelliaamupalaan sen kerran kun hotellissa majailee.

Berliinissä aamupalalla.

Ystävien luona kyläillessä saa myös hotellitasoista aamupalaa, esimerkiksi näin:Joskus harvakseltaan tulee nautittua muunkinlaisia aamupaloja, joko olosuhteista johtuen tai ihan omasta vapaasta tahdosta. Jos aamulla iskee innostus leipoa sämpylöitä, niin sitten syödään uunituoreita sämpylöitä aamupalaksi. Tällainen innostus iskee minulle vain kerran vuodessa.

Viime kesänä olin talkoissa triathlonin täyden matkan SM-kisoissa. Aamupalalle ei päässyt tarpeeksi aikaisin, joten saatiin edellisenä iltana aamupala mukaan. Kyllähän tuollakin hetken selvisi:
Joskus maistuu marjat, mysli ja mantelimaito.

Työreissun hotelliaamupala. Verigreippiä, munakasta, kylmäsavulohta, juustoa, pekonia ja kananmunaa. Rehut jääneet jonnekin alle piiloon :)

Joskus olen ollut reipas ja leiponut aamulla sämpylöitä.

Viime keväänä pyöräleirillä Italiassa aamupalalla oli monenmoista, joskus jopa lähileipomosta aamulla haettua tuoretta pizzaa. Ohhoh, punaviiniäkin on näköjään pöydässä, mutta sitä juotiin vasta illalla. Ruuan kanssa palauttava lasillinen :)


Terveys on yksi suuri syy siihen, miksi liikun. Pyrkimys terveelliseen syömiseen on tullut itsekseen liikunnan myötä - miksi en tarjoaisi keholleni hyvää rakennus- ja polttoainetta.

Aikuistyypin diabetekseen sairastumista voi ehkäistä liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla. Minua motivoi se, että voin itse vaikuttaa terveyteeni. Pitäkää tekin itsestänne huolta!

2 kommenttia:

  1. Aamupaloista määkin tykkään erityisen paljon, paras syöminen päivässä. Niin ja avokado on tosi hyvää, tänäänkin söin pinaattikeiton ja munan lisäksi avokadon johon olin ripotellut suolaa ja pippuria. Namimaiskis.=)

    VastaaPoista
  2. Pitäisikin kokeilla maustaa avokadoa vähän, voisi olla vieäkin parempaa!

    VastaaPoista