perjantai 12. kesäkuuta 2015

Pirkan pyöräily 2015

Pirkan kierroksen toinen tapahtuma, Pirkan pyöräily oli viime sunnuntaina. Muut Pirkan kierroksen tapahtumat ovat hiihto, soutu ja hölkkä. 

Pirkan pyöräilyssä on matkoja kaikenkuntoisille pyöräilijöille ja kaikenlaisille pyörille: 
-Pirkan lenkki 217 km
-Klassikko 134 km
-Pyhä 40 km
-Lilliputti 4 km

Kaksi ensimmäistä reittiä kiertää kauniita maisemia Näsijärven ympäri. Pyhä kiertää Pyhäjärveä ja reitillä on paljon sorapätkiä. Pirkan pyöräilyssä ei ole ajanottoa, joten kyse on todellakin tapahtumasta. Lähtö ja maali on Tampereen jäähallilla. Se on kylläkin Hakamettä kun tamperelainen siitä puhuu.


Tappara ja Hakametsän halli, tamperelaisuuden merkki.

Lähtökuopissa

Pyöräilin Pirkan lenkin, 217 kilometriä. Viime vuonna pyöräilin ensimmäistä kertaa noin pitkän matkan, silloin ajoin sen Kaupin Kanuunoitten 30 km/h keskinopeusryhmässä. En oikein vieläkään käsitä miten olen siinä letkassa pysynyt matkassa!

Tänä vuonna mentiin omalla triathlonporukalla. Seuraan liittyi myös muutama maantiepyörä. Porukassa oli 7 pyöräilijää, se oli oikein sopiva ryhmän koko. Ihan alunperin sovittiin jo viime vuonna triathlonystävän kanssa, että tänä vuonna mennään yhdessä, hän vahvana pyöräilijänä vetää ja minä rimpuilen peesissä. Saatiin tosiaan mukavasti lisääkin porukkaa matkaan.


Tarkoitus oli ajaa minun sykkeilläni. Pelkäsin etukäteen että matkalla joudutaan olemaan koko päivä, koska keskisyke 130 ei anna minun ajaa kovin lujaa vaikka kuinka peesissä tulisin. Aika hyvin spekseissä kuitenkin pysyttiin, koska maalissa keskisyke oli 134. Maksimisykkeet kyllä kiipesivät ylemmäs mitä piti, sen sai aikaan reitillä olevat ylämäet ja pirullinen tuuli.

SUPi on huoltotauolla.

Uutisissa varoiteltiin vaarallisesta tuulesta. Jälkikäteen uutisoitiin, että raju tuuli haittasi pyöräilyä. Totta todellakin! Oli ihan käsittämätöntä, että ympyrälenkillä oli koko ajan vastatuuli tai vähintäänkin paha sivuvastainen. Helsingin sanomien Veloelo-pyöräilyblogissa kerrottiin näin:
Pirkan reitti muodostuu lisäksi niin, että sopivasta kulmasta puhaltava puhuri ei anna myötätuuliosuuksia kuin satunnaisesti ja hyvin lyhyillä osuuksilla. Sunnuntaina kävi juuri näin. Olipa keskinopeus mikä tahansa, kaikki olivat tällä kertaa poikkeuksellisen kovilla.
Tuuli myllytti niin, että välillä en uskaltanut ajaa triathlonpyörällä alhaalta lainkaan, oli pakko olla visusti jarrukahvoilla kun pelotti. Pääosin muutenkin oli pakko ottaa kaikki peesihyöty irti ja pyrkiä vaan ajamaan lähellä edellä ajavaa. En siis päässyt ajamaan alhaalta niin paljon kuin olisin halunnut koska ajaminen tuntui paikoittain vain selviytymistaistelulta. Tuuli puhalteli puuskissa 17 metriä sekunnissa, se tuntuu hurjalta kun tempaisee pyörään. Muuten tuuli tuiversi 8-10 metriä sekunnissa tasaisesti. Oli se aika paljon raskaampaa ajoa kuin mitä ilman tuulta olisi ollut. Tämän jälkeen ei pienet tuulet tunnu missään.
Hauskoja kylttejä reitillä riittää!


217 kilometrin lenkillä saa Komin huoltopisteellä lihasoppaa. Ai kuinka se maistuukaan hyvälle, siihen vielä kahvikupillinen jälkkäriksi niin taas polkee kuin uusi ihminen.  Ensimmäinen pitkän matkan nopeusryhmä saapui sopalle Komiin vartin myöhemmin kuin viime vuonna, kyllä se tuuli vaan hidasti matkaa. 

Ajoaika meidän ryhmällämme oli 8 tuntia. Kaikkiaan matkalla viivyttiin 9 tuntia 19 minuuttia, kiirettä ei pidetty ja tauoille pysähdyttiin kun oli tarvis. Loppupäästä pysähdyttiin vaan katselemaan mitä syötävää huoltopisteellä olisi :) Suolakurkut olivat jostain pisteestä loppuneet, ja voi sitä riemua kun niitä toiselta pisteeltä löytyikin!
Renkaanvaihtohommaa oli ohjelmassa kahteen otteeseen.
Keskinopeudeksi tuli 27 kilometriä tunnissa, se oli enemmän kuin villeimmissä unelmissanikaan olin osannut haaveilla!Jos Pirkan pyöräily jäi välistä, tänään muuten poljetaan vielä Pirkan yöpyöräily. Matka on klassikko, 134 kilometriä ja lähtö tapahtuu iltayhdeksältä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti